RC – SMRT PŘICHÁZÍ NA PROHLÍDKU

O knize: Chamtivost, zrada a vražda v okouzlujících přímořských kulisách – úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi.
V této knize se ocitneme v malebném přímořském švédském městečku, kde se všichni navzájem znají a které se zdá být ideálním místem pro život a sousedské vztahy. Až do doby, kdy se realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová rozhodne zde postavit svůj developerský záměr v podobě amerických betonových vil. V den konání prohlídek v předváděcím domě je Jessie nalezena mrtvá. Shodou okolností se na místě činu objeví věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston. Ten v blízkém okolí zrovna pobývá na ozdravovací dovolené. Místní šéf policie ho poprsí o výpomoc a konzultaci k případu, a tím je Peter vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Vraha proto nebude tak lehké mezi místními obyvateli najít, ale Peter ani Tove se tak lehce nevzdávají.

Můj názor: Dobrá zápletka, propracovanost a čtivost, to jsou tři faktory, které bych na knize vyzdvihla. Bavila mě od prvních stránek. Skvěle se četla a měla velmi příjemné tempo. Děj příběhu sice plynul lehce, ale přesto má čtenář pocit, že se pořád něco dělo. Postavy byly tak půl na půl – někdo nesympatický by se našel, ale myslím si, že to k detektivce patří. Samotný Peter Vinston byl příjemný chlapík a docela jsem si ho oblíbila. Teda až na jednu věc s ním spojenou, a tou byla jeho nelibost k zvířecím chlupům. 😀
Dále se mi na knize líbilo, že zápletka nebyla na první dobrou uhodnutelná (alespoň pro mě). Vytipovat vraha nebylo vůbec snadné. Já osobně jsem měla během čtení tipů několik, kdy jsem je po pár stránkách měnila. Což mám ráda, a o to více mě děj nechává napnutou a nejistou. 
Na konec bych ráda dodala, že se mi hodně líbilo závěrečné odhalení, a to jakým ho Peter Vinston udělal. Připomnělo mi to styl Hercula Poirota.


Hodnocení: 5/5★


Medailonek:
Název: Smrt přichází na prohlídku
Autoři: Anders de la Motte & Måns Nilsson

Originál: Döden går på visning / 2021
Série: Vraždy v Österlenu 1.
Nakladatelství: Kalibr
Žánr: napětí / detektivka
Překlad: Matochová Helena
Rok vydání: 2022
Počet stran: 384


Máte rádi detektivky? A četli jste již tuto knihu? A četli jste knihy některého autora?
Já jsem četla od Motteho knihu Konec léta, ale ostatní jeho knihy (kromě této) už ne.

Mějte se a čtěte,
Vaše ൬ermaidka

Napsat komentář