RC – DILEMA

Pravda by ji mohla zničit. Mlčení zase zničí jeho.


O knize: Livia se chystá na velkolepou oslavu čtyřicátých narozenin, která se má konat dnes večer. Připravovala se na ni dvacet let, má ji místo vysněné svatby. Jediná osoba, která na této oslavě bude chybět je její dcera Marnie studující v zahraničí. Ale Liviin manžel Adam přichystal překvapení, které má být jeho dárkem pro Livii. Tajně zařídil Marnii letenku domů, aby dorazila večer na oslavu. Během dne se však dozví zdrcující zprávu, kterou by měl říct Livii, ale nemá to srdce ji kazit její velký den. Pro změnu i Livia před Adamem něco skrývá, a to choulostivé tajemství týkající se jejich dcery Marnie. 
Oba se svými tajemstvími čekají, až oslava skončí, neboť ani jeden nechce tomu druhému zkazit večer šokujícími zprávami.
Jak daleko jste schopni zajít, abyste dopřáli člověku, kterého milujete, posledních pár hodin štěstí?


Zastavím. Ta oslava. Zapomněl jsem na oslavu. Jak jsem sakra mohl úplně zapomenout? Možná, že bychom ji měli zrušit. Na okamžik o tom přemýšlím. Livie bude zničená – to ji nemůžu udělat.

Str. 84

Můj názor: Zase jsem se přesvědčila, že Paris prostě umí. Tato kniha mě hodně zaujala svou pointou dilematu. Děj knihy je vsazen do jednoho dne, který postupně po jednotlivých hodinových úsecích sledujeme jak z pohledu Livie, tak i Adamova. Příběh, ve kterém autorka ukázala, jak důležité je spolu mluvit, se mi hodně líbil. Vtáhl mě a nepustil. Byl čtivý a propracovaný. Je sice pravda, že jsem si místy říkala, že je děj už lehce vleklý a možná i ta myšlenka za myšlenkou „říct nebo ještě počkat“ byla časem lehce frustrující. Ale nijak zvlášť mi to čtecí zážitek nenarušilo a musím přiznat, že mě nepřekvapovalo, že si oba protagonisté vždy našli ještě důvod, proč teď to „své“ tomu druhému ještě neříct. Kniha jako celek mi přišla tou myšlenkou dilematu originální. 
Jedná se lehce o žánrově jiný typ knihy, než jsme od autorky zvyklí, ale nemyslím si, že by to nějak vadilo. Za mě to bylo velmi výborné čtení, které ráda doporučím ostatním čtenářům, kteří mají rádi rodinná dramata.


Svět se se zachvěním zastaví. Mám slyšiny, začínám šílet. Pak Livie nadšeně vykřikne a všichni se smějí a tleskají. Proběhnu kuchyní, přes terasu, nahoru po kamenných schodech na trávník, kde se všichni shromáždili. Když zahlédnu mezi lidmi Liviiny šaty, snažím se přes ramena ostatních dohlédnout k místu, kde stojí. Slyším Marnie, jak rozjařeně vypráví o překvapení, které s Joshem takhle připravili. 

str. 204

Hodnocení: 5/5✭

Medailonek:
Název: Dilema
Autorka: B. A. Paris

Originál: The Dilemma
Nakladatelství: Motto
Žánr: rodinné drama/napětí
Překlad: Medková Karolina
Rok vydání: 2020
Počet stran: 328


O autorce: B. A. Paris (nar. 1958)

– pochází z francouzsko-irské rodiny. Vyrůstala v Anglii, později se ale s rodinou přestěhovala do Francie, kde několik let pracovala v mezinárodní bance, poté se rekvalifikovala na učitelku a s manželem založila jazykovou školu. Nyní opět žijí v Anglii a mají spolu pět dcer. Její literární kariéru odstartoval psychologický thriller Za zavřenými dveřmi, který se stal světovým i českým bestsellerem. Následovaly další úspěšné tituly V pasti lžíPřiveď mě zpátky a Dilema.


Četli jste některou z knih autorky? A která se vám líbila nejvíce? A co říkáte na Dilema – pokud jste knihu již četli?
Těším se na Vaše komentáře.

Mějte se a čtěte,
Vaše ൬ermaidka

4 Replies to “RC – DILEMA”

  1. Já od autorky pořád ještě nic nečetla… ale mám ji v plánu. :)) A právě tahle kniha, která je oproti dalším trochu jiná mě láká asi nejvíc.

    1. Myslím, že by tahle kniha mohla být dobrou volbou, pro první čtenou knihu od Paris. 🙂
      Určitě ji zkus. 🙂

  2. Kniha mě dost láká 🙂 Snad se k ní někdy dostanu.

    1. Určitě za to stojí – si myslím 🙂

Napsat komentář